Winkelcentrum Gibraltar, Zaandam

Winkelcentrum als sociaal verbindend element in de wijk

Om het hart van de groeiende Zaandamse wijk Peldersveld (2018: 5.760 inwoners) weer te laten kloppen, kocht DC Vastgoed het verouderde winkelcentrum Gibraltar. Alle winkels (ca. 3.000 m²) en de zes woningen werden duurzaam gerenoveerd, het centrum werd uitgebreid met 3.000 m² en de openbare ruimte werd aangepakt. Door nauw samen te werken met de gemeente is er een belangrijk sociaal verbindend centrum gecreëerd.

“Er is op alle mogelijke manieren aandacht besteed aan het creëren van een verbeterde woon- en winkelomgeving.”

Make-over

Wat direct opvalt aan het ontwerp van architect Wim de Bruijn zijn de eigentijdse gevelbekleding, het gebruik van onderhoudsvrije materialen en de moderne luifel. Er is bij de make-over uiteraard met de belangen van de winkeliers rekening gehouden, maar expliciet ook met die van de bewoners. Op alle mogelijke manieren is aandacht besteed aan het creëren van een verbeterde woon- en winkelomgeving.

“Dankzij de herontwikkeling tot dominant en comfortabel winkelcentrum en door het toevoegen van nieuwe functies door de gemeente, ontstond er een kloppend hart van de wijk.”

Spilfunctie voor de hele wijk

De renovatie maakte deel uit van de omvangrijke uitbreiding en nieuwbouw van het winkelcentrum Gibraltar, zoals vastgesteld in een masterplan. Naast de uitbreiding van het winkelcentrum kwam er nieuwbouw voor twee basisscholen, kinderopvangvoorzieningen (brede school) en een groter parkeerterrein. Het aanbod van onderwijs, welzijn, zorg, sport, wonen en winkels heeft Gibraltar tot een aantrekkelijk gebied gemaakt met een spilfunctie voor de hele wijk.

Kengetallen

6.000 m² Winkelruimte

6 Woningen

Zaandam30