Houtmarkt - Pikeursbaan, Deventer

28 Unieke woningen en kleinschalige winkels met een eigen karakter

De ontwikkelingen rondom plangebied Boreel zijn een groot en belangrijk project voor Deventer. De locatie Houtmarkt - Pikeursbaan is hierbij een bijzondere plek in de stad, waar veel geschiedenis bij elkaar komt. DC Vastgoed stond met het oog op de ontwikkeling van deze locatie samen met de gemeente voor een complexe stedenbouwkundige en architectonische uitdaging.

“Er werd een verbinding gelegd tussen de oude binnenstad met veelal kleine winkels en de nieuwe grootschalige winkels rondom de Boreelkazerne.”

Grote stap vooruit

Met veel zorgvuldigheid is er gewerkt aan het ontwerp. Een proces van soms een kleine stap terug doen, maar met als resultaat een grote stap vooruit. De complexiteit zat ‘m met name in de verschillende schaalniveaus van bebouwing en de status van beschermd stadsgezicht. Het ontwerp van architect Dana Ponec sluit goed aan bij de bestaande omgeving, met een knipoog naar het verleden. Er werd een verbinding gelegd tussen de oude binnenstad met veelal kleine winkels en de nieuwe grootschalige winkels rondom de Boreelkazerne.

“Van de 28 woningen is er niet één hetzelfde. Hierdoor passen ze perfect in het straatbeeld.”

Grote verscheidenheid

Opvallend aan het project is de grote verscheidenheid van woningtypen. Van de 28 woningen is er niet één hetzelfde. Hierdoor passen ze perfect in het straatbeeld. De woningen verschillen qua ligging, karakter, indeling en oppervlakte behoorlijk van elkaar. Een subtiel onderscheid ontstaat door verrassende details in geveldetaillering en kleurverschillen. Het project omvat 14 appartementen, 4 penthouses, 2 deckwoningen, 3 maisonnettes, 5 stadswoningen en 28 ondergrondse parkeerplaatsen. Ook werd 2.000 m² aan kleinschalige winkelruimte ontwikkeld waardoor ook de verblijfskwaliteit verder verhoogd werd.

Kengetallen

28 Woningen

28 Ondergrondse parkeerplaatsen

Houtmarkt foto 7