The City Post, Zwolle

Van voormalig postsorteercentrum tot duurzaam bedrijfsverzamelgebouw

Aan de Westerlaan te Zwolle ligt naast het station het voormalige TPG-Post Expeditie Knooppunt (EKP). Het object is gebouwd in de jaren zeventig en was tot halverwege de jaren negentig in gebruik als postsorteercentrum. Dankzij de ligging in de unieke Spoorzone Zwolle heeft het gebouw een hoge ontwikkelingspotentie. Voor DC Vastgoed was dit reden om het object te verwerven en te transformeren tot The City Post; een plaats die ruimte biedt aan mensen en organisaties om te ondernemen, elkaar te leren kennen, samen te werken en een netwerk op te bouwen.

Een plaats die ruimte biedt aan mensen en organisaties om te ondernemen, elkaar te leren kennen, samen te werken en een netwerk op te bouwen.

Renovatie en transitie

City Post is een succes gebleken: in het huidige gebouw hebben zich inmiddels circa 70 organisaties gevestigd. Het gebouw is echter sterk verouderd en toe aan een grootschalige renovatie en verduurzaming. Het stationsgebied rondom het vernieuwde station is volop in ontwikkeling. Er is gestart met de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het stationsplein. De busbaan is inmiddels gereed. Hierop aansluitend wil DC Vastgoed het aan de Westerlaan huizende gebouw renoveren op basis van een ontwerp van de Architekten Cie. Het huidige gebouw bestaat uit twee bouwdelen; hoogbouw en laagbouw. Uitgangspunt van het project is een gefaseerde realisatie van circa 33.000 m² BVO commerciële ruimte en bijhorende parkeerplaatsen over drie gebouwen, waarvan één nieuw te bouwen.

In het kader van de energietransitie wordt gezocht naar een optimale toepassing van duurzame energiebronnen.

Aanjager van de Spoorzone

De twee bestaande gebouwen worden open, toegankelijk en alzijdig multifunctioneel. Er is een hoge ambitie qua duurzaamheid. De begane grond zoekt aansluiting naar de omgeving door grote ramen en de mogelijkheid voor openbare functies. Beide gebouwdelen krijgen een nieuwe gevel. De laagbouw krijgt een bijna geheel glazen gevel met per verdieping verspringende belijning door middel van diepe vinnen. De bestaande mooi vormgegeven hoofddraagconstructie blijft zichtbaar als herinnering van het voormalige gebruik. De hoogbouw gevel behoudt met zijn nieuwe gevel de horizontale belijning. De nieuwe materialen zullen echter hoogwaardiger zijn en zowel de glazen gevel banen als de entree worden meer open en uitnodigend. DC Vastgoed blijft ook betrokken bij de ontwikkeling van de Spoorzone en ziet The City Post als aanjager van de Spoorzone.

Kengetallen

Fase 1: transformatie laagbouw tot een gebouw van ca. 14.600 m²

Fase 2: transformatie hoogbouw tot een gebouw van ca. 7.400 m²

Fase 3: realisatie nieuw gebouw van ca. 11.000 m² 450 parkeerplaatsen

Zwolle F